Erik Kierkels

Erik Kierkels mixed voor ieder beeld zijn eigen cocktail

188
Erik Kierkels maakt modellen, danseressen, paarden en stieren in brons of op doek.

De beelden worden massief opgebouwd in was, waarna door schrapen en smelten ieder detail zijn eigen structuur krijgt.
Tijdens dit proces kunnen er met een bijl hele stukken afslagen worden. Dit vernietigen en opbouwen is voor Kierkels een wezenlijk onderdeel om een nieuwe beeld te maken. Door het constant scheuren en kappen in de wasonderdelen, ontstaan nieuwe spannende composities die ieder model, paard of stier boven het alledaagse doen uitstijgen.
Kierkels zegt hierover: "Door de vormen los te halen van hun betekenis, kun je je bezig houden met het karakter wat je wilt uitbeelden, je kunt afstand nemen van de werkelijkheid en de intuïtie krijgt de overhand.
Na een aantal bewerkingen, lassen, polijsten en ciseleren, krijgt iedere sculptuur zijn eigen kleur of patina. Een cocktail van diverse chemicaliën zorgt voor een bijzondere warm bruin/rode gloed.

Zijn krachtige dieren spotten met de zwaartekracht; ze dansen, zweven, steigeren. Sensueler zijn de vrouwenfiguren, naakt of met subtiel gemodelleerde draperieën. Uitdagend, trots, soms erotisch, spelen de modellen en dieren met de kijker. Ze nodigen uit om mee te doen met hun ritmische dans en letterlijk de structuren te bekijken en vast te pakken.

Erik zegt over zijn werk:
“Ieder beeld is een gevecht. Je moet inzicht hebben in de anatomie, maar ook de vrijheid nemen deze los te laten en nieuwe mogelijkheden uitproberen. Een nieuw beeld of schilderij kan beginnen bij het lezen van een boek, de sportschool, muziek, een televisie-uitzending of een theatervoorstelling. Omdat brons een geweldige uitstraling heeft en anderzijds kostbaar is, moet je erg zeker zijn van ieder ontwerp. Ieder beeld moet telkens weer aan hoge eisen voldoen. Je moet het gevoel krijgen opnieuw het mooiste en beste gemaakt te hebben.”

Per jaar maakt Erik Kierkels voor zijn nieuwe collectie twaalf tot vijftien nieuwe creaties.  Opdrachtgevers zijn Gemeenten, instellingen of het bedrijfsleven. Zijn werk is opgenomen binnen collecties in Duitsland, België, Frankrijk en Zwitserland. Steeds vaker vinden ook particulieren de weg naar zijn beeldentuin.   Een afspraak voor een rondleiding is snel gemaakt.

Visitor

 
Kierkels
 
angel
 
002
 
winner
 
hoerige engel
 
33